Idag var det dags för oss att göra en gourmet-utflykt igen - mamma, syrran och jag tog en "girls day out" och tog sikte mot Växbo Kvarn och Växbo Lin strax utanför Bollnäs. Där finns nämligen sedan några år tillbaka Växbo Krog - som fått ett gott omdöme i White Guide. Nu tog vi oss dit för att se vad de kunde erbjuda i matväg...
Så här idylliskt ser det ut vid ankomsten till Växbo kvarn. Till höger i bild ligger den nybyggda krogen som var vårt mål denna gång. Växbo kvarn är ett väldigt trevligt utflyktsmål om du befinner dig i trakterna.
Nu är vi framme vid ingången.
Nu är vi framme vid ingången.
Ett litet stilleben med Gesällbrev samt den lokalt producerade rapsoljan, med smak av timjan.
Öppet och fräscht kök.
Smakfullt dekorerade bord.
Huvudrätten alla tre valde.
"Ugnsbakad regnbåge från bröderna Olssons fiskodling vid Ljusnan, med dagens tillgång på sommargrönsaker och dillpesto. Serveras med skummig kräftsås smaksatt med konjak och somrig citronpotatisterrin". Grymt god! 10 poäng av 10 möjliga!
"Ugnsbakad regnbåge från bröderna Olssons fiskodling vid Ljusnan, med dagens tillgång på sommargrönsaker och dillpesto. Serveras med skummig kräftsås smaksatt med konjak och somrig citronpotatisterrin". Grymt god! 10 poäng av 10 möjliga!
Efterrätten som mamma och jag valde.
"Krogens ostassiett på lokalt producerad ko och getost, med dagens marmelad och frysta päron från Fålnäs. Serveras med honung från Hå och två sorters bröd." Helt ok. Men någon marmelad eller päronbit såg vi inte röken av. Vi tror att marmeladen hamnade på syrrans tallrik istället av misstag...
"Krogens ostassiett på lokalt producerad ko och getost, med dagens marmelad och frysta päron från Fålnäs. Serveras med honung från Hå och två sorters bröd." Helt ok. Men någon marmelad eller päronbit såg vi inte röken av. Vi tror att marmeladen hamnade på syrrans tallrik istället av misstag...
Syrrans val.
"Mörk Chokladvariation, med söt persika och kryddig citrus. Serveras med svartpepparkräm och rapsoljeglass på ekologisk svensk rapsolja smaksatt i Flor "dagens smak"." Som ni ser ligger marmeladen på denna tallrik. Miss av köket.
"Mörk Chokladvariation, med söt persika och kryddig citrus. Serveras med svartpepparkräm och rapsoljeglass på ekologisk svensk rapsolja smaksatt i Flor "dagens smak"." Som ni ser ligger marmeladen på denna tallrik. Miss av köket.
Vi fick alla rapsoljeglass, och den var grymt god!
Mycket nöjd syster och mor efter lunchen. Strax efteråt begav vi oss på köperunda. Först in till Keramikboden.
Så här gulligt var det utanför keramikboden.
Kan inte låta bli att dokumentera de fina utsmyckningarna!
Sen gick vi in i en affär som det blev väldigt dyrt i. Hm. Det hängde koftor där som egentligen inte alls var anpassade för våra plånböcker. Norska folklore i silke och ull som var alldeles för snygga för att hänga kvar där. När en dessutom var i mina färger... gaaaaaaah! Men hade jag avstått hade jag ångrat mig grymt efteråt. Så det var bara att bita ihop.
Efter detta besök promenerade vi upp till Växbo Lin, skandinaviens enda linneväveri, genom Trolldalen där man berett lin i många år. Där blev det lite annat som plånboken öppnades för, men med mer modest prislapp.
Nöjda promenerade vi tillbaka genom Trolldalen och tog oss en kaffekopp på Växbo Bageri innan vi styrde kosan hem igen.
Tack mamma och syster för en perfekt och rolig eftermiddag!
Kommentarer
En fantastisk beskrivning av Växbo Krog med underbara bilder !!!
Perfekt á la Malena !!!
Ja detta ställe är helt klart värt ett besök. Kolla in deras hemsidor för mer inspiration (länkat i texten.) Växbo lin har jättefina handdukar och dukar. Mamma och syrran köpte varsin läderhandväska med tyg som dekoration som var superfin. Jag är ingen handväskemänniska så jag avstod ;-)
Kramis!
Tror inte att du kommer att ångra köpet av koftan, man brukar glömma prislappen ganska fort sedan ...
Tack för fina bilder!
Kramar från Kalla in the east